Üzemeltető: Blogger.
2014. január 3., péntek
Pikker kolbász
Alapjellemzők
- Gyártó: Pikker Kft.
- Származás: Dél-Magyarország, Mohács
- Megnevezés: Nyers füstölt kolbász
- Vásárlás időpontja: 2014-01-03
Címke szerint
- Enyhén csípős
- Hagyományos szárítással érlelt
- Tartósítószert tartalmaz. (E250)
- Színezéket tartalmaz. (E120)
- Eladási egységára: 2490 Ft/kg
A kolbász
Külső
Nem túl élénk színek, midi hosszban. Tapintása száraz, itt-ott kissé nyálkás, kemény, két ujjal benyomható (erősen kell nyomni) a nyomás helye megmarad. A külsején kisebb paprikás zsírpöttyök, korábbi izzadások nyoma lehet. Füstös illat a meghatározó.Zsírosság
Ferde szeletek változatos képet mutatnak a zsíreloszlás tekintetében. Egyes szakaszok átlagos 20-40%-os zsíreloszlást mutatnak nagy szemcseméretű zsírban, míg más szakaszok vágásképei 50-60%-os zsírtartalmat mutatnak. Egyes keresztmetszetekben anyaghiány, légbuborék van. A kolbászban egyéb töltőanyag van.Hús
A ráírt adatok szerint 130,5g húst használtak fel 100g termékhez. A zsírosság tapasztalatai alapján alapján a valós húsmennyiség 50% alatt van. A többi szalonna, egyéb hsúban foglalt zsír és töltőanyag. Valószínű, hogy a felhasznált húsnak a zsír és nedvesség tartalma magas.Szájba véve
Vékony szelet (1-2 mm közötti), nyelvre téve, szájpadláson szétnyomva, az ízek kioldása után:Enyhe füstös illat a jó ízlés határán belül. A füstillatban nincsenek felharmonikusok, egyszerű füstölés történhetett. Az elvágott szeletek keresztmetszete egyöntetű, nincs kérgesedés. A kolbász színe miatt is mondható, hogy enyhe füstölést kapott. Jellemzően füstös-sós íz dominál, enyhe fokhagyma és kömény utóérzéssel. Kiegyensúlyozott. Gyerekek is szeretni fogják (csípősség!), mert nincs intenzív eltolódás.
Állag
Szárazságát tekintve a morzsalékosság határán mozog, vágás során még biztonsággal a egyöntetűségen belül, de néhány rágás után már érezni a szétváló darabokat, enyhén darálékos érzés.Mérések
100 g szárazra sütés után:- szárazanyag: 53 g
- zsír: 37 g
- hiányzik (elpárolgott): 10 g
Az értékelés
Ez a kolbász egy hagyományos asztali kolbásznak megfelelő. Azoknak ajánlott, akik TV-nézés közben nem túl nagy odafigyeléssel fogyasztják a vacsorájukat. Újhagymával, fehérkenyérrel. Finomabb ízek mellé nem javasolt. Zsírtartalma magas. Ebben a kolbászárban sem a húst és a szaktudást fizetjük meg. 1800 Ft/kg áron jó vétel lehet.
Fontos:
A fenti értékelés elkészítése az értékelt termék gyártójával semmilyen összefüggésbe nem hozható. Az értékelés szubjektív. Kérésre a megfelelően bizonyított tárgyi hibák javításra kerülnek.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése
(Atom)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése